Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. In deze bijzondere maand moeten moslims vasten tussen fajr en maghreb. Maar vasten is meer dan alleen niet eten en drinken. Het is een maand van inkeer, dankbaarheid en goed gedrag waarbij je extra let op jezelf. Kortom, het is een spirituele maand waarbij men dichter bij het geloof komt.
Het is ook een maand van samenhorigheid. Elke avond wordt samen het gebed uitgevoerd en natuurlijk wordt er gezamenlijk gegeten. Ik deel hier nu een paar ramadan recepten die ik maak tijdens deze mooie maand, namelijk de Marokkaanse soep harira, de Tunesische gegrilde salade genaamd salata mechouia en de Algerijnse gehakt- en knoflookt tajine. Natuurlijk zijn deze gerechten ook heerlijk als je niet meedoet met de maand Ramadan.
Harira soep
Voor de Marokkanen is Ramadan niet compleet zonder harira. Harira is een geurige soep op basis van tomaten met kikkererwten en linzen. Lekker gekruid met gember, kaneel, peper en verse kruiden.
Er zijn heel veel verschillende varianten van deze populaire soep, elke streek in Marokko heeft weer een eigen variant en zelfs elke familie maakt het weer op zijn eigen manier. Zo kun je harira ook heerlijk vegetarisch maken.
In dit recept gebruik ik wel rundvlees.
- olijfolie
- 500 gram lamsvlees, het liefst ook met het bot erbij
- 1 ui
- 3 tomaten
- 1 bosje koriander
- 1 bosje peterselie
- ½ bosje selderij
- 1 volle theelepel gember poeder
- ½ theelepel kaneelpoeder
- 1 volle theelepel kurkuma
- een halve theelepel komijnpoeder
- 2 kippenbouillonblokjes
- zout en peper naar smaak
- 1 zakje saffraanpoeder
- 1 eetlepel smen of ghee (geklaarde boter)
- 100 gram groene linzen
- 100 gram vermicelli
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik gekookte kikkererwten
- ongeveer 100 gram bloem
Snij de ui fijn, giet een scheut olijfolie in een goede braadpan en bak hierin vervolgens de gesnipperde ui. Doe het vlees erbij en laat dit even bakken. Ondertussen rasp je de tomaten en voeg het toe in de pan. Snij de koriander, de peterselie en de selderij fijn. Doe ze bij elkaar samen en bewaar een handjevol van de gesneden kruiden voor aan het eind. De rest doe je bij het vlees. Voeg de bouillonblokjes zout, peper, kaneel, kurkuma, komijn en gemberpoeder ook toe. Roer goed door. Vervolgens de eetlepel smen.
Roer alles weer goed door en bak het een paar minuten op een middelhoog vuur. Kook ongeveer 1,7 liter water en doe dit bij het vlees. Laat het nu ongeveer 15 a 20 minuten koken. Het vlees moet goed gaar en mals worden.
Was de linzen goed en voeg ze toe.
Vervolgens maak je een mengsel van bloem en water in een kom. Gebruik genoeg water zodat er geen klontjes ontstaan. Roer goed door met een vork of spatel totdat het een mooi dik geheel is. Dit papje zorgt ervoor dat de soep lekker dik en romig wordt.
Als de soep begint te koken voeg je de tomatenpuree toe. Vervolgens giet je het bloem mengsel al roerend in de soep. Roer even goed door.
Nu kun je de kikkererwten toevoegen samen met de vermicelli en de overige gesneden kruiden die je had bewaard. Deze gesneden kruiden kun je ook in een bakje serveren zodat iedereen er aan tafel zelf nog wat bij kan doen.
Je kunt eventueel nog meer kokend water toevoegen, door het koken verdampt er natuurlijk een deel. Let er dan wel op dat je nog wat extra kruiden eraan toevoeg als je dit nodig vindt.
Kook de soep nu nog ongeveer 10 minuten door en serveer met schijfjes citroen.
Salata Mechouia (Tunesische gegrilde salade)
Afgelopen jaren ben ik tijdens de ramadan salades veel meer gaan waarderen. Hierdoor zit ik niet zo snel vol en heb ik wel echt iets voedzaams gegeten.
Salata Mechouia betekent letterlijk gegrilde salade. Dit is een traditionele salade uit de Tunesische keuken die wordt gegeten met heerlijk warm brood. Deze salade is ook ideaal voor op een bbq. Eigenlijk is deze salade in heel Noord-Afrika bekend. Al deze landen hebben natuurlijk een soortgelijke keuken. In Algerije noemen wij dit hmiss. Maar in deze Tunesische variant wordt er ook tonijn en eieren gebruikt, wat ik persoonlijk nog lekkerder vind.
- 3 tomaten
- 6 Turkse groene pepers
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- olijfolie
- snufje zout en zwarte peper
- zwarte olijven met pit
- 1 blikje tonijn
- 2 eieren
Wij verkopen in de winkel vaak deze Turkse groene pepers die op puntpaprika’s lijken. De pepers hebben een milde smaak waardoor je ze ook rauw kunt eten in salades. Maar vooral gegrild zijn ze erg lekker. De geur alleen al tijdens het grillen maakt mij hongerig. De geur doet mij vooral denken aan de lange zomervakanties in Algerije waarbij dit regelmatig werd gemaakt. Dus het is voor mij ook een beetje nostalgie.
Het is ook nog eens super makkelijk om te maken. Ik gebruik een grillplaatje op het fornuis bijvoordeeld die van Esther’s Cookery
Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een oven gebruiken.
Rooster de tomaten, pepers en het knoflookteentje op een hoog vuur tot ze zwart zijn. Draai ze af en toe om met een spatel. Als je een oven gebruikt kun je ze ongeveer 20 minuten in een oven op 180 graden laten. Draai de groenten af en toe om.
Ondertussen kook je de 2 eieren.
Zodra de groenten aan alle kanten zijn gegrild, doe je ze ongeveer vijf minuten in een vershoudzakje. Haal ze eruit en leg ze op een snijplank. Eerst verwijder je het vel van alle groenten. Vervolgens snijd je alles fijn en meng je het door elkaar, je kunt dit ook met een blender doen. Kruid het met komijn, zout en peper. Voeg dan een scheutje olijfolie toe. Serveer het op een klein bord of schaaltje. Decoreer het vervolgens met zwarte olijven en de tonijn uit blik. Pel de 2 eieren, snij ze doormidden of in kwartjes en doe ze over de salata mechouia.
Mtewem, een Algerijnse tajine
Houd je van knoflook? Probeer dan eens deze Algerijnse tajine genaamd Mtewem.
Thum/toum (ثوم) betekent in het arabisch knoflook. Mtewem betekent ‘’met knoflook’’. Het gerecht bestaat uit gehaktballetjes, stukjes lamsvlees, amandelen en veel knoflook.
Mtewem wordt ook wel eens gemaakt in een rode saus met tomatenpuree en paprikapoeder. Ik maak het op de manier zoals het in de hoofdstad wordt gemaakt, in een witte saus.
Het originele recept van Mtewem Algérois:
Voor de gehaktballen
- 350 gram lamsgehakt
- snufje zout
- 1 theelepel zwarte peper
- zout op smaak
- 1 theelepel poeder
- 2 teentjes knoflook
- eiwit van 1 ei
- 1 eetlepel bloem
Voor de saus
- 500 gram lamsvlees in grote stukken gesneden
- 1 handvol gekookte kikkererwten
- 1 handvol witte amandelen
- 8 teentjes knoflook
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 eetlepel geklaarde boter (smen)
- zout
- zwarte peper
- een halve theelepel kaneelpoeder
Maak het gehakt op smaak met zout, peper en komijn. Pers het teentje knoflook uit en meng dit ook door het gehakt. Vervolgens voeg je de bloem en het ei toe en maak je er kleine balletjes van ongeveer 3 cm van. Zet ze even apart.
Pers alle 8 teentjes knoflook uit. Bak het vlees in de olie samen met de smen, geperste knoflook, zout, peper en kaneelpoeder.
Voeg dan ongeveer ½ liter gekookt water toe (het vlees moet net onder water staan) samen met de kikkererwten. Bak de amandelen bruin in een kleine pan en voeg ze vervolgens ook toe aan de pan met vlees. Laat alles goed doorkoken.
Als het vlees in de pan goed gaar is, doe je de gehaktballetjes erbij. Laat op een laag vuur sudderen tot alles gaar is.
Serveertip: serveer het gerecht in een mooie schaal en strooi er dan nog een paar amandelen overheen.
Serveer eventueel met gesneden verse peterselie.
Dit is geschreven door Maissa Kemmoun.
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.