Onze favoriete maand van het jaar, de Ramadan, is inmiddels weer begonnen. Dit is een maand waarop wij van Le Souk en moslims wereldwijd ons verheugen, omdat het een maand is van samenhorigheid, inkeer, dankbaarheid en vrijgevigheid. Ik noem het ook wel een jaarlijkse reset, waarbij je even stilstaat bij je dagelijkse gedrag en kijkt wat beter kan. In deze mooie maand vasten we tussen zonsopkomst en zonsondergang (en ja, we mogen ook geen water drinken). Het vasten wordt verbroken met een dadel, ik drink er dan ook een glas melk bij, vervolgens wordt er soep gegeten en daarna een hoofdgerecht. De afgelopen jaren heb ik meerdere recepten gedeeld die ik graag op de Ramadan tafel serveer. Dit jaar heb ik weer een ramadan menu samengesteld met drie recepten (die je natuurlijk het hele jaar door kunt koken en eten) en je hoeft natuurlijk niet mee te vasten om te genieten van dit heerlijke eten.
Ondanks dat we deze maand hopelijk weer gezellig samen zullen eten, laten we de focus niet te veel leggen op extreem uitgebreid koken, want dat leidt tot verspilling. Dat is zeker niet waar deze maand om draait.
Shorabit Jarjir
Dit is een Palestijnse soep gemaakt van pompoen, rode linzen en wortels. Een echte powerfood soep, boordevol ijzer en vitamines. De ideale soep om energie van te krijgen.
Ingrediënten:
- Scheutje olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 middelgrote wortels
- 1 stengel bleekselderij
- 1 grote ui
- De helft van een flespompoen
- 1 theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel rode chilivlokken
- Zout en peper naar smaak
- 2 blokjes kippenbouillon
- 200 g rode linzen
- Verse peterselie, citroen en chilivlokken bij het serveren
Bereiding:
Snijd de ui, knoflook, wortels en bleekselderij in grove stukken. Giet de olijfolie in een soeppan en laat deze warm worden op middelhoog vuur. Voeg de gesneden groenten toe en roer af en toe door terwijl ze ongeveer 10 minuten koken, totdat ze zacht zijn.
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd hem in kleine stukken. Voeg, zodra de groenten in de pan zacht zijn geworden, de pompoenstukken toe. Doe ook de komijn, chilivlokken, zout en peper erbij. Roer regelmatig door en laat de pompoen in ongeveer 15 à 20 minuten zacht worden.
Kook ondertussen 1,5 liter water. Was de linzen en voeg ze toe aan de pan, samen met de blokjes kippenbouillon en het gekookte water. Roer alles goed door en kook de soep ongeveer 25 minuten, totdat de linzen zacht zijn.
Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Serveer met vers gesneden peterselie, citroen en eventueel wat extra chilivlokken voor de liefhebbers. Als je de soep te dik vindt, kun je altijd wat gekookt water toevoegen. Let er dan wel op dat je ook wat extra kruiden toevoegt.
Deze soep is heerlijk met iets om in te dippen. Eerder heb ik al een recept gedeeld voor borek met gehakt, Tunesische brick met aardappel en tonijn en dit jaar heb ik deze heerlijke chili-honing-feta-rollen uit de oven gemaakt.
Ovengebakken feta-rolletjes met chili-honing
Voor 10 feta-rolletjes:
- 250 gram koeien feta
- Ongeveer 30 gram verse tijmtakjes
- 25 gram ongezouten boter
- 5 eetlepels vloeibare honing
- 2 theelepels chilivlokken
- Olijfolie
- Yufkavellen. Dit zijn hele dunne, vierkante vellen uit de Turkse keuken. Ze lijken op filodeegvellen, maar yufka is hartiger van smaak en dunner dan tortillavellen.
Bereiding:
Prak de feta fijn met een vork. Haal de tijmblaadjes van de takjes en meng ze met de feta.
Pak de yufka vellen erbij. Bestrijk de randen van de vellen met een beetje olijfolie. Schep een goede eetlepel van het feta tijmmengsel op de lange kant van een yufka vel en rol het voorzichtig op naar de punt toe. Herhaal dit voor alle rolletjes tot de vulling op is.
Leg de rolletjes voorzichtig op een met bakpapier beklede ovenschaal en bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie.
Bak de rolletjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Terwijl de rolletjes in de oven zitten, smelt je de boter in een steelpan en roer je de chilivlokken erdoor. Voeg de honing toe en laat het geheel ongeveer 1 minuut zachtjes verwarmen. Haal de pan daarna van het vuur.
Haal de bakplaat uit de oven. Je kunt ervoor kiezen om de honingboter saus over de feta-rolletjes te gieten, maar je kunt het ook in een schaaltje serveren als dip.
Chtitha djedj, kip met kikkererwten uit de Algerijnse keuken
In dit recept gebruiken we derssa, een Algerijnse kruidenmix die we voor meerdere recepten gebruiken. Zo heeft mijn tante Louisa standaard een potje in haar keuken staan dat ze iedere keer weer bijvult. Derssa is eigenlijk een basiskruidenmix, waaraan altijd nog andere kruiden zoals komijn of karwij kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van het gerecht. Maar de basis van derssa zelf is altijd:
- Snufje zout en peper
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 4 grote knoflookteentjes
- 1 gedroogde chilipeper
Verder heb je in dit recept nodig:
- 1 hele kip
- 1 blik/pot kikkererwten van 400 gram
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel smen
- 1 kaneelstokje
We beginnen met het maken van derssa. Laat de gedroogde chilipeper eerst een half uur in warm water weken, zodat hij zacht wordt.
Vervolgens meng je de ingrediënten tot een pasta. Dit werd vroeger altijd gemaakt in een vijzel, maar tegenwoordig wordt meestal de staafmixer gebruikt.
Voeg de ingrediënten van de derssa samen in een kom en mix ze met de staafmixer. Verdun de pasta met 1 of 2 eetlepels water.
Nadat je de kip goed hebt schoongemaakt met zout en citroen, snijd je de kip in stukken. Pak een braadpan, zet die op het vuur en laat de olie en smen samen warm worden. Voeg dan de kipstukken toe en laat ze braden. Voeg daarna de derssa toe. Roer dit goed door en laat het even pruttelen.
Kook ondertussen water en voeg het water toe in de pan, net genoeg zodat de kip net onder water staat, dus niet te veel. Voeg daarna het kaneelstokje toe aan de saus en laat het 5 minuten koken. Spoel de kikkererwten onder de kraan af en voeg ze toe aan de pan. Laat het geheel samen koken op laag vuur, totdat alles goed gaar is en de saus wat dikker wordt.
Je eet dit gerecht meestal lekker met brood, maar je kan er ook voor kiezen om rijst bij te serveren.
Deze blog is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza